Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016

Συνεχίζεται η αποψίλωση της Ιστιαίας από υπηρεσίες– Υποθηκοφυλακείο και Ειρηνοδικείο στο στόχαστρο

Μετά την ΔΟΥ και τον ΟΤΕ η αποψίλωση των υπηρεσιών στην Ιστιαία συνεχίζεται. Σειρά τώρα έχει η Μεταβατική Έδρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας που λειτουργεί στο Ειρηνοδικείο Ιστιαίας κάθε δέκα μέρες, ενώ στο στόχαστρο του «Καλλικράτη» των Δημοσίων Υπηρεσιών μπαίνει και το Υποθηκοφυλακείο Ιστιαίας.

Ανάστατος από τις παραπάνω εξελίξεις είναι ο δικηγορικός κόσμος αλλά και οι πολίτες της περιοχής, οι οποίοι μετά την ταλαιπωρία και τα έξοδα που βιώνουν στο «πετσί» τους για να εξυπηρετηθούν στη ΔΟΥ Χαλκίδας, βλέπουν πως την ίδια ταλαιπωρία αναμένεται να βιώσουν, αλλά και το κόστος για τις νομικές τους υποθέσεις.
Η κατάργηση της Μεταβατικής Έδρας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας γίνεται σε εφαρμογή του άρθρου 38 του Νόμου 4274/2014, κάτι για το οποίο δεν ζητήθηκε η γνώμη του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, ούτε λήφθηκαν υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του Νομού. Αυτό τονίζουν σε υπόμνημά τους προς του Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας 24 δικηγόροι της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι αναφέρουν αναλυτικά τις επιπτώσεις, το οικονομικό κόστος και την ταλαιπωρία που θα υποστούν οι πολίτες ολόκληρης της Βόρειας Εύβοιας αλλά και οι ίδιοι οι δικηγόροι από μία τέτοια ενέργεια.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του Istiaia Press υπάρχουν δικηγόροι που σκέφτονται ακόμη και να μεταφέρουν τα γραφεία τους στη Χαλκίδα, αφού  αποψίλωση των υπηρεσιών της δικαιοσύνης στην περιοχή και το υψηλό κόστος για συνεχή μετάβασή τους στη Χαλκίδα για την εξυπηρέτηση των πελατών τους, καθιστά πολύ δύσκολη έως και ασύμφορη τη λειτουργία των γραφείων τους στη Βόρεια Εύβοια.
Τώρα αναφορικά με τα Υποθηκοφυλακεία, στις 28 Ιουνίου αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, προς δημόσια διαβούλευση, που λήγει στις 5 Ιουλίου, σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Αναμόρφωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας. (Δείτε ΕΔΩ), στο οποίο προβλέπεται η λειτουργία μόνο ενός έμμισθου υποθηκοφυλακείου στην έδρα κάθε Νομού.
Προχθές Πέμπτη 30 Ιουνίου επισκεφθήκαμε το Υποθηκοφυλακείο Ιστιαίας και συνομιλήσαμε με τον Υποθηκοφύλακα κ. Κωνσταντίνο Μακρή. Ο κ. Μακρής μιλώντας στο Istiaia Press ανέφερε ότι το Υποθηκοφυλακείο της Ιστιαίας δεν είναι έμμισθο δηλαδή η λειτουργία του δεν επιβαρύνει το κράτος. Είναι ειδικό μη έμμισθο, ο Υποθηκοφύλακας τοποθετείται έπειτα από διαγωνισμό που διενεργεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και από κει κι έπειτα όπως τόνισε αναλαμβάνει ο ίδιος όλα τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου, φορολογικά αντιμετωπίζεται όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα έσοδα προκύπτουν από τις παρακρατήσεις από τις διάφορες παρακρατήσεις που γίνονται και αν υπάρχει πλεόνασμα γίνεται απόδοσή του στο κράτος, αν όχι «το κράτος δεν βοηθάει πουθενά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία που υποστούν οι πολίτες, αλλά και οι επαγγελματίες του κλάδου, (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.α.) και τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι στην περιοχή δεν λειτουργεί ακόμη κτηματολόγιο, όπου θα μπορούσαν οι πολίτες να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά.
Τέλος επισήμανε ότι μια τέτοια ενέργεια θα αυξήσει το κόστος για το κράτος, αφού και μεγαλύτερο χώρο θα πρέπει να βρει στη Χαλκίδα για να στεγάσει όλα τα Υποθηκοφυλακεία της Εύβοιας, αλλά και τόσο τον ίδιο, που τώρα αντιμετωπίζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, όσο και την υπάλληλος που τώρα θεωρείται ιδιωτική υπάλληλος, θα πρέπει να μεταφερθούν στη Χαλκίδα στο έμμισθο Υποθηκοφυλακείο και να γίνουν και αυτοί έμμισθοι κρατικοί υπάλληλοι, αφού έχουν τοποθετηθεί εδώ έπειτα από διαγωνισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου το κόστος για το κράτος θα αυξηθεί.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...